Ljusreglering av 230V LED-lampor

Buss och styrsystem
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Även om LED-lampor är en liten kapacitiv last, föreslår de flesta tillverkarna av dimbara LED-lampor att dom dimmas som en induktiv last med framkantsstyrning. Detta för att ge bästa resultat i form av ljusreglering och minskat flimmer av ljuset. Detta gör att även om LED-lampan har liten effekt, så rekommenderar vi att inte utnyttja mer än ca 10% av dimmerns nominella effekt. Total LED effekt får vara max 10% av dimmerns nominella effekt. Den maximala belastningen beror på den kapacitiva ingångsimpedans LED-lamporna har, så det kan variera beroende på LED-typ.

Orsaken är att eftersom LED-lamporna är kapacitiva, men ändå ska dimmas med framkantsstyrning, så skapar det mycket höga startströmmar jämfört med om man styr med bakkantsstyrning. Om man ändå vill koppla in fler LED-lampor, så får man använda bakkantsstyrning för att klara strömtopparna, men det kan resultera i sämre resultat som flimrande ljus mm. En kompromiss mellan ljusregleringens prestanda och den totala belastningen som kan anslutas måste beslutas av installatören.

Dessutom har LED-lampor inte samma karakteristik för ljusstyrka/tillförd effekt som en halogen eller glödlampa, vilket gör att man behöver speciella rampkurvor i elektroniska dimrar för att få optimal ljusreglering av LEDs.

Carlo Gavazzis dimrar för Smart-House och Smart-Building kan ställas in speciellt för LED-lampor av olika slag för att skapa flimmerfritt ljus och linjär ljusreglering.

Mer detaljerad information om kapacitiva laster och framkantsstyrning kan du läsa om här
Principer för ljusreglering
Dimensionering och design av belysning med dimmer

Registrering för nyhetsbrev

Tack för att ni är intresserade av vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av produktnyheter, applikationer och aktiviteter. För att ni ska få den information som intresserar just er rekommenderar vi att ni fyller intresseområden.