HVAC - värme och ventilation

Ventilationssystem

I luftkonditioneringsbranschen används ofta termen HVAC istället för AC. Vad är skillnaden mellan HVAC och AC? HVAC står för uppvärmning, ventilation och luftkonditionering, medan AC helt enkelt står för luftkonditionering. AC används i allmänhet när man hänvisar till system som är utformade för att kyla luften i ditt hem. Fönsteraggregat och central AC är standardsystem som används i stor utsträckning. HVAC kan inkludera värmepumpar och gasugnar samt luftkonditioneringsaggregat. Detta innebär att HVAC handlar om både uppvärmning och kylning. Företagen använder termerna HVAC och AC synonymt eftersom många AC-reparationstjänster behandlar både värme- och kylningslösningar. HVAC omfattar även ventilation och kanalsystem.

Värmepumpar

Ett komplett HVAC-system inkluderar centralvärme – vilket är en av de vanligaste centralvärmelösningarna i värmepumpen. Värmepumpar ger både värme och kyla. Dessa enheter kan komma som en paketerad eller delad enhet. Om det är ett split-system är förångningsslingan vanligtvis placerad inne i huset och resten av enheten är utomhus. En paketerad värmepump kommer allt i ett och förvaras utomhus.

Energieffektiva system i fastigheter är idag ett krav

Det blir allt mer viktigt att ha ett energieffektivt system för värme och ventilation i byggnader. Det är därför värmepumpar, kylsystem och luftbehandlingsenheter idag är utrustade med effektiv reglering och energibesparande funktioner som förbättrar den övergripande prestandan. Trenden är en ökad användning av motorer med permanentmagneter för att ytterligare öka systemets effektivitet och minska miljöpåverkan. Carlo Gavazzi erbjuder ett brett sortiment av produkter för styrning och övervakning av värme och ventilationsanläggningar. Vi har produkter anpassade för t ex pelletsbrännare, värmepumpar, ventilationsaggregat, kylaggregat mm.

Broschyrer

Relaterade produkter

Vill du komma i kontakt med en expert?

Lars Ohlsson Teknisk Säljare / KAM lars.ohlsson@carlogavazzi.se

Boka möte med en expert

  • DD snedstreck MM snedstreck ÅÅÅÅ

Registrering för nyhetsbrev

Tack för att ni är intresserade av vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av produktnyheter, applikationer och aktiviteter. För att ni ska få den information som intresserar just er rekommenderar vi att ni fyller intresseområden.