Övervakning av ström för kondition och automation

Mycket av vår utrusning drivs av elektricitet

Då stora delar av vår industri- och infrastrukturutrustning är beroende av el är det allt viktigare att övervaka anläggningarna så att en säker och avbrottsfri drift kan garanteras.

Övervaka ström för säker drift

Att mäta och övervaka ström kan användas som en indikation på en maskinens kondition. Utrustning som plötsligt börjar dra mer ström än normalt kan t ex bero på obalans i spänningsmatningen eller att ett lager börjar gå trögt. Övervakningsreläer för ström hjälper till att upptäcka dessa variationer och åtgärder kan vidtas innan skador på utrustning uppstår.

Omvänt kan ström mätas och övervakas i syfte för att automatisera andra funktioner eller som en driftindikering av laster.

Låga strömmar för AC eller DC kan anslutas direkt till de flesta övervakningsreläer och AC-strömmar upp till 100 A kan övervakas direkt av vissa reläer. I de flesta fall övervakas dock högre strömmar med hjälp av en shunt eller strömtransformator.

Produktion
Carlo Gavazzi har en lång erfarenhet av att tillverka högkvalitativa och noggranna övervakningsreläer

Vi använder de mest sofistikerade mätteknikerna tillsammans med stor fokus på att göra reläernas inställningar så enkla som möjligt, vår filosofi är att uppnå ren ”Plug ‘n play”.

Vi erbjuder ett brett sortiment av övervakningsreläer för ström, effekt och effektfaktor. I del fall ström ska mätas externt finns strömtransformatorer i 1-fas och 3-fas utförande för strömmar från 5A upp till 500A.

Övervakningsrelä för strömövervakning och driftindikering

Energieffektiva cirkulationspumpar

Det blir allt mer viktigt att ha en energieffektivt system för värme och ventilation i byggnader. Det är därför värmepumpar, kylsystem och luftbehandlingsenheter idag är utrustade med effektiv reglering och energibesparande funktioner som förbättrar den övergripande prestandan.

De cirkulationspumpar som används i värmesystemen blir allt mer energieffektiva och förbrukar allt mindre ström.  För att det överordnade styrsystemet ska veta att pumpen verkligen fungerar används ofta övervakningsreläer för ström som driftindikering.

DIA01 är en flexibel och bra lösning

DIA01 mäter ström med TRMS och har ett brett mätområde från 0,02-5A. Manöverspänning är 230VAC. Tack vare det breda mätområdet är DIA01 ett användbart relä för driftindikering till styr och reglersystem för fastighetsautomation.

Fördelar
  • 1-fas AC/DC
  • Mäter från 20mA upp till 5A
  • Justerbart börvärde, fast hysteres
  • 1 reläutgång (SPDT)
DIA01 Övervakningsrelä 1-fas Ström

Driftindikering med inbyggd trafo

Smart trafo för driftindikering
 
EIS-H är ett kompakt strömrelä för driftindikering av AC-strömmar. Övervakning sker med en integrerad strömtransformator. Reläet är enkelt och snabbt att installera då inga inställningar behövs, det indikerar när strömmen passerat den fasta mätnivån.
Fördelar
  • Utgång för 24VAC/DC eller 230VAC/DC
  • Gränsnivå 200 mA (version 024) och 400mA (version 230)
  • Max ström 60A
  • 12 mm hål för kabel
  • Ingen separat manöverspänning krävs

Guide om driftövervakning

I denna guide delar vi med oss av användbara tips och råd inför uppbyggnad av driftsäkra övervakningssystem av pumpar och fläktar.

Vi skickar gärna denna användbara guide till dig med.

Broschyrer
Produktbroschyr

Broschyr övervakningsreläer

Produktbroschyr

Översikt övervakningsreläer

Broschyr för lösningar

Lösningar för HVAC system

Registrering för nyhetsbrev

Tack för att ni är intresserade av vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av produktnyheter, applikationer och aktiviteter. För att ni ska få den information som intresserar just er rekommenderar vi att ni fyller intresseområden.


Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.