DALI och Dupline

DALI och Dupline

DALI är ett utbrett protokoll som byggs in av de flesta tillverkare av armaturer och don. Det har sina fördelar framförallt installationstekniskt.

Genom att använda Smart-Dupline som överordnat protokoll till DALI, utökas möjligheterna att utnyttja DALI avsevärt.

  • Antalet don per DALI-system maximeras genom att använda alla DALI-adresser till don. Knappar och givare ansluts till Smart-Dupline istället. Det gör att man kan använda upp till 64 don per DALI-slinga.
  • Genom att använda Smart-Dupline som styrsystem för DALI, så kan alla laster styras tillsammans, inte bara DALI-anslutna enheter. Till exempel kan samma knapp eller rörelsedeckare samtidigt styra DALI-don, reläutgångar, effektdimmrar mm i samma rum.
  • Varje Smart-Dupline nät kan hantera 7 st DALI gateways.
  • En dimmerfunktion kan bestå av flera DALI-don från flera DALI-slingor (så kallade supergrupper).

Carlo Gavazzi är medlem i DiiA, ett konsortium för DALI, Läs mer om DALI och DiiA

Gruppering

DALI tillåter 16 grupper på en DALI-slinga.
Dupline utnyttjar detta automatiskt genom hur dimmerfunktionerna konfigureras. Lägger man in endast ett don i en dimmerfunktion används ingen grupp, när man lägger in flera DALI-don i en dimmer funktion skapas automatiskt en grupp.

Flera DALI-slingor kan anslutas till samma Dupline-nät, vilket tillåter oss att lägga in DALI-don från olika DALI-slingor i samma dimmerfunktion. Det skapas då en DALI-grupp på respektive DALI-slinga, som en gemensam grupp, “Supergrupp”. Det är tillåtet att använda 16 supergrupper per Dupline-nät.

Dupline och DALI
Dupline och DALI

Dimensionering

Det finns flera faktorer som spelar in vid projektering av ett Dupline-system, ett är dimensionering av antalet DALI-don.

  • Varje Dupline-nät kan hantera 7 DALI-gateways SB2DALI230.
  • Varje DALI-nät kan hantera 64 DALI-don.
  • Varje enskilt DALI-don hanteras som en dimmer. Det betyder att donet får en av 250 moduladresser som kan användas på ett Dupline-nät. Hänsyn måste tas till hur många övriga moduler som används på Dupline-nätet, som också var och en behöver en moduladress.
  • Varje Dupline-nät kan hantera 120 Ingångar och 112 utgångar. En dimmerfunktion använder 1 ingång och 1-4 utgångar beroende på vilka scenarienivåer som funktionen använder. Antalet dimmerfunktioner (grupperingen av DALI-don) påverkar antalet DALI-don som kan hanteras av ett Dupline-nät.

Tumregel

50 DALI-don per DALI-gateway
4 DALI-gateways per Dupline-nät
(200 don grupperade i max 16 grupper ger fortfarande utrymme för andra moduler som tryckknappar, PIR- och LUX-sensorer)

Kontakta vår support för hjälp vid detaljerad dimensionering.

Registrering för nyhetsbrev

Tack för att ni är intresserade av vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av produktnyheter, applikationer och aktiviteter. För att ni ska få den information som intresserar just er rekommenderar vi att ni fyller intresseområden.


Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.