Så fungerar en induktiv givare

Sensorer
Induktiv_princip

I de induktiva givarna finns en oscillator och en spole. Ett elektromagnetiskt fält bildas vid givarens front. När ett elektriskt ledande föremål kommer in i fältet, induceras så kallade eddyströmmar i föremålet och oscillatorn tappar i amplitud. En elektrisk krets i givaren detekterar detta och ändrar utsignalen.

Induktiva givare är berörings- och kontaktlösa lägesgivare. De innehåller inga rörliga delar, som kan utsättas för mekaniskt slitage och påverkan. Tack vare detta så har de en lång livslängd.

De är också mycket resistenta gentemot den yttre miljön och klarar både applikationer med höga krav på tillförlitlighet, precision, repeternoggrannhet som höga aktiveringsfrekvenser (snabba förlopp). De aktiveras enbart av metalliska föremål och är därför i princip helt okänsliga för smuts, samtidigt som de genom sin enkla och välbeprövade konstruktion är bland de idag mest prisvärdaste positionsgivarna.

Vill du läsa mer om induktiva givare?

Läs också vår kunskapsartikel om olika typer av induktiva givare och få ytterligare kunskap och förståelse om vilken typ av induktiv givare passar när och varför.

Guide för dig som vill få full koll på sensorer.

Vår stora sensorguide består av 10 steg som ger dig verktygen att utvärdera dina behov och prioritera vad som är viktigast för dina applikationer. Klicka på knappen och fyll i formuläret så är guiden din på ett ögonblick. 

Registrering för nyhetsbrev

Tack för att ni är intresserade av vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av produktnyheter, applikationer och aktiviteter. För att ni ska få den information som intresserar just er rekommenderar vi att ni fyller intresseområden.