CT och VT omsättning

Energimätare och analysatorer
CT och VT omsättning

I energimätarna måste en faktor anges beroende på hur stora strömmar (eller spänningar) mätningen utförs på. Detta pga att mätarna (normalt) kan mäta strömmar på maximalt 5A och spänningar upp till 690V (fas-fas). För att kunna mäta på högre strömmar (spänningar) används transformatorer, normalt en per fas (3st). Detta innebär att signalen omvandlas från en hög nivå till en låg nivå med en bestämd faktor. Denna faktor, omsättning, anges i mätaren för strömtransformatorer som CT (el PT) och för spänningstransformatorer VT. Instrumenten multiplicerar signalen med konstanten för omsättningen för att visa det sanna värdet före transformatorn.
CT beräknas primärström/sekundärström = omsättning, ex 100/5=20 ger CT = 20
VT beräknas primärspänning/sekundärspänning = omsättning, ex 20000/100=200 ger VT = 200

Vid ström och spänningsmätning med transformatorer är det viktigt att inte det totala värdet (CT*VT) för ström och spänning överstiger nedan värden.
Ex. EM24 med CTvärde 75 och VT värde 100 ger totala värdet 7500. En EM24AV53 har maxvärde 4629 och kan då inte användas. EM24DINAV63 har maxvärde 14529 och kan i detta fallet användas i stället om inte spänningen är högre än 144V mellan fas-nolla.

Maximala CT*VT värdet varierar beroende på mätare, se respektive datablad för mer information.

 

 

Registrering för nyhetsbrev

Tack för att ni är intresserade av vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av produktnyheter, applikationer och aktiviteter. För att ni ska få den information som intresserar just er rekommenderar vi att ni fyller intresseområden.


Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.